ayropraktik, kas-iskelet sistemi bozukluklarının, sinir sisteminin işleyişine ve sağlığına neden olabilecek bozuklukların teşhis, tedavi ve önlenmesinden sorumlu bir yöntemdir. Kayropraktik tedavide vücudun genel dengesini sağlamak amacıyla sinir sisteminin diğer sistemlerle ilişkisine özel olarak önem verilir. Tedavi esnasında çeşitli manuel teknikler kullanılır. Kayropraktik Ofis olarak; alanında profesyonel ve deneyimli olan kişilerce en iyi kayropraktik tedaviyi sunmaktayız.
Kayropraktik Neden Yapılır?
Sinir sistemi, kafatasının kemikleri ve omurilik tarafından korunur. Omurilik ise lokomotor sisteminin merkezidir. Bu bölümden tüm vücuda yayılan bir sinir ağı bulunmaktadır. Omurgayı oluşturan 26 segmentin bir miktar plastisitesi vardır. Ancak fonksiyon gösterme yetenekleri zamanla değiştirilebilir. Sinir sisteminin normal şekilde çalışmadığı durumlarda vertebral subluksasyon ismi verilen problem ortaya çıkar. İşte bu noktada kayropraktik uzmanları devreye girer. Kayropraktik tedavisi, yaygın, basit ya da spesifik olmayan sırt ağrıları için de önerilir. Aynı zamanda baş ve boyun ağrısında da etkili bir tıbbi yöntemdir.
Kayropraktik Tedavinin İçeriği
Kayropraktik, vertebral subluksasyondan etkilenen omurga segmentlerini, omurgaya fonksiyonel normalliğini vermek ve sinir sisteminde üretilen paraziti ortadan kaldırmak için bir dizi tıbbi uygulamadan oluşur. Kayropraktik Ofis’te kayropraktik uzmanları tarafından kullanılan yöntemler, önemli bir noktaya hafif dokunuşların yanı sıra etkilenen eklemlere de hafif bir baskı uygulamayı içerir. Bu işlem, omurgada, kafatasında ya da vücudun herhangi bir kısmında çeşitli duruşları ayarlamak adına özel masalarda yapılır.
Kayropraktik tedavide şu teknikler uygulanır:
- Toggle Drop: Uzman bu tedavide ellerini çapraz kullanır ve omurganın belirli bir bölümüne sıkı şekilde bastırır. Ardından hızlı ve kesin bir itme hareketi ile omurganın ayarlanmasını sağlar.
- Lomber Rulo: Uzmanın, hastayı kendi yönüne göre konumlandırması ve yanlış şekilde hizalanmış olan omurlara hassas ve hızlı bir baskı uygulaması ile gerçekleştirilen yöntemdir.
- Hareket Palpasyonu: Bu teknik, omurların hareket düzlemlerinde ideal şekilde hareket etmediğinin tespiti için kullanılır.
- Masa Ayarlamaları: Bu yöntemde hasta, damla parçası ismi verilen özel bir masaya yatırılır. Bu noktada uzman, masa hareketiyle eşzamanlı olarak hızlı bir baskı gerçekleştirir.
- Serbest Bırakma Çalışması: Bu teknik ile omurları ayırmak maksadıyla parmak uçları yardımıyla hafif bir baskı gerçekleştirilir.
- Alet Ayarları: Çoğunlukla omurgayı ayarlamak için seçilen nazik bir yöntemdir. Ayarlama yapmak için tel yüklü bir alet tercih edilir.
Kayropraktik Tedavi Hakkında Bunları Unutmayın
Kayropraktik tedavi sırasında zararsız teknikler kullanılır ve bu teknikler yan etkilere neden olmaz. Bununla birlikte bazı kişilerde tedavinin ertesi gününde baş dönmesi, vücut ağrısı ve yorgunluk görülebilir. Bunlar hafif semptomlardır. Genel olarak, özellikle eğitimli bir uzman tarafından yapıldığında kayropraktik ayarlamalarla ilişkili ciddi komplikasyonlar çok nadirdir. Kanama bozukluğu, vücutta karıncalanma ve şiddetli osteoporozu olanlar, uygulama öncesinde bir hekime danışarak bu tedaviden yararlanmalılardır. Bunlar dışında diğer kişiler için kayropraktik tedavi son derece uygundur.